Se cunosc 24 de vitamine, care se clasifica în:
- Vitamine liposolubile(A, D, E, F, K).
- Vitamine hidrosolubile, cu doua grupe:
a) Grupa B cu 17 vitamine.
b) Grupa C cu 2 vitamine.
Principala sursa de vitamine o constitue alimentatia, însă dacă aceasta nu este suficient de bine echilibrată, pentru o bună funcționare a organismului, se impune administrarea de suplimente alimentare, care să acopere principalele grupe de vitamine: A, B, C, D, E, K. Toate acestea constitue resursele esentiale ale corpului uman, fara de care ne expunem unei serii de afectiuni, ale caror consecinte pot fi extrem de grave. Organismul omului le primeste prin alimente din regnul animal sau vegetal fie ca vitamine active, fie ca
provitamine(substante care, in organism, vor fi transformate in vitamine active). Preparearea culinară(fierbere, coacere), modul de pastrare a alimentelor(expunerea la lumină, frig) pot sa distrugă pină la 40-50% din unele vitamine. În organismul omului sănătos, provitamina D inactivă din piele este transformată in vitamina D3 activă, sub acțiunea razelor ultraviolete solare. Mici cantități ale vitaminelor K, F și unele din grupa B sunt sintetizate prin acțiunea florei microbiene din intestin(enterosinteza). Dar sinteza nu acoperă necesarul vitaminic, nici nu este constantă (în caz de lipsa de expunere la razele ultraviolete solare, și de consum de antibiotice cu spectrul larg de acțiune, sau sulfamide care distrug bacteriile vitaminoformatoare).
provitamine(substante care, in organism, vor fi transformate in vitamine active). Preparearea culinară(fierbere, coacere), modul de pastrare a alimentelor(expunerea la lumină, frig) pot sa distrugă pină la 40-50% din unele vitamine. În organismul omului sănătos, provitamina D inactivă din piele este transformată in vitamina D3 activă, sub acțiunea razelor ultraviolete solare. Mici cantități ale vitaminelor K, F și unele din grupa B sunt sintetizate prin acțiunea florei microbiene din intestin(enterosinteza). Dar sinteza nu acoperă necesarul vitaminic, nici nu este constantă (în caz de lipsa de expunere la razele ultraviolete solare, și de consum de antibiotice cu spectrul larg de acțiune, sau sulfamide care distrug bacteriile vitaminoformatoare).
Într-o alimentație rațională, corespunzătoare vîrstei și corect preparată, organismul primeste zilnic vitaminele necesare, în cantități suficiente și în anumite proporții între ele, în echilibrul vitaminic.


Hipervitaminoza, indusă de un aport vitaminic mare sau foarte mare, este excepțională, chiar imposibilă pentru unele vitamine. Este produsă de un consum mare de vitamine prin produse medicamentoase.
Diagnosticul de avitaminoză și hipervitaminoză se formează pe baza istoricului îmbolnăvirii și a simptomelor prezentate de bolnav și se precizează prin test clinic: dispariția și reapariția simptomelor la suprimarea sau administrarea vitaminei banuite, sau prin teste de laborator specifice.
No comments:
Post a Comment