Thursday, May 8, 2014

Carența de vitamine B

      Complexul de vitamine B este un grup de vitamine solubile in apă, estențiale pentru un metabolism normal, creșterea celulelor și formarea sîngelui. Cele mai frecvente deficiențe includ vitaminele: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), piridoxina (B6) și cobalamina sau cianocobalamina (B12).

      Principalele simptome ale deficitului de Vitamine B sunt:

  • Deficiența de tiamină (B1) cauzează polinevrita și encefalopatia Wernicke și psihoza Korsakoff. La copii, aceasta deficiență este responsabilă de durerea abdominală, edem, iritabilitate, paloare, vomismente, pierderea vocii și uneori convulsii. Deficiența de tiamină mai poate provoca cardiomegalie, palpitație, tahicardie, dispnee și colaps circulator.
  • Deficiența de riboflavină (B2), provoaca cheiloza (craparea buzelor și colțurilor gurii), uscaciunea gîtului și inflamația limbii. Alte afecțiuni si conditii medicale atribuite avitaminozei B sunt: Dermatită seboreică, usturimea ochilor, fotosensibilitate, lăcrimare excesivă, vascularizarea corneei, iar, în formele mai grave, neuropatie, anemie și retard de crestere la copii.
  • Deficiența de niacină (B3), produce, în fazele incipiente, oboseală, slăbiciune musculară, migrene, indigestie, erupții cutanate, scădere în greutate și dureri de spate. În faze avansate (pelagra), produce dermatita atopică, înroșirea gurii, buzelor și limbii, greață, vomismente, diaree, precum și confuzie, dezorientare, pîna la halucinații și paranoe. Lăsată netratată, pelagra poate fi mortală.
  • Deficiența de piridoxină (B6), cauzează la copii, dermatită, cheiloza sau inflamația limbii, dureri abdominale, vomismente, și uneori convulsii. 
  • Deficiența de ciancobalamina (B12), provoacă anemie, scăderea în greutate, disconfort abdominal, constipație, diaree, și uneori ataxie și spasticitate. 
Benevron
      Prevenirea și tratamentul avitaminozelor B:
  • Dieta bogată în proteine, însoțită de un complex de vitamine B, poate fi de ajutor, în cazul deficienței de tiamină. Alimentele cu un conținut de tiamină, includ: carnea de porc, mazărea, tărîțele de grîu, făina de ovas și ficatul.
  • Deficiența de riboflavină poate fi combătută prin consumul regulat de carne, produse lactate, legume verzi și cereale.
  • Alimentele bogate in Niacină, care trebue integrate în dieta zilnică, pentru a preveni avitaminoza sunt carnea și peștele, alunele, drojdia de bere și cerealele. Laptele și ouăle sunt surse potrivite de triptofan.
      Femeile care iau contraceptive orale trebue să-și suplimenteze dieta cu piridoxină, la fel și persoanele anorexice, sau cele care suferă de malabsorbție. Aceasta în stare naturală se găsește în drojdia de bere, cereale, cartofi, somon afumat, ficat, orez și nuci.
      Vegetarienii sunt mai degrabă predispuși carenței de ciancobalamină, aceștea trebuind să opteze pentru suplimente orale. Produsele bogate in vitamina B12 sunt: alimentele de origine animala, ficat, produse lactate, ouă, pește.


No comments: