Saturday, May 3, 2014

Carența Vitaminei A

      Vitamina A este o vitamina cu rol antioxidant, importantă în protecția pielii și a mucoaselor, asigurînd buna functionare a sistemelor osos si nervos. Previne uscarea pielii, păstrînd pielea strălucitoare, fără riduri și alte semne ale îmbătrînirii. De asemenea, e necesară pentru vedere, cresterea și formarea oaselor și rezistența organismului în infectii
      Vitamina A se gaseste în natură sub doua forme: retinol (prezentă în alimentele de origine animală) și provitamina A sau caroten (care se gaseste atît în produsele animale cît și în cele vegetale). Retinolul ajută vederea pe timp de noapte, dar și în bolile de inimă, diabet zaharat, conjunctivite, glaucom, probleme gingivale si alcoolism.   

      Principalele simptome ale deficitului de Vitamina A sunt:

  • Orbirea de noapte (nictalopie, cecitate nocturnă), ce devine de obicei aparentă cînd pacientul intră într-un loc întunecat sau cînd este orbit de luminile farurilor altor autoturisme, atunci cînd conduce noaptea.
  • Xeroftalmia, cheratomalacia (uscarea conjuctivei și a corneei) și petele Bitot (punctele luminoase în vedere care joacă în cîmpul vizual).
  • Cheratinizarea țesutului epitelial (pielea uscata, solzoasă).
  • Scăderea secreției mucoaselor, care pot duce la infecții ale ochilor, ale tractului respirator sau genito-urinar.
  • La nou născuți apar disfuncții de creștere și apatie, piele uscată, modificări ale corneei.
      Prevenirea și tratamentul avitaminozi A constă în:
  • Folosirea de suplimente orale de vitamina A. Dacă pe durata tratamentului apar semne de hipercarotenemie (colorarea portocalie a pielii și a ochilor) și de hipervitaminoză A (la copii: mîncărimi ale pielii, căderea părului, hidrocefalie și vomismente, la adulți: dureri osoase, creșterea simultană în volum a ficatului și a splinei, diplopie și iritabilitate), de adresat imediat la medic și de întrerupt cura cu vitamina A.
  • Folosirea de surse animale bogate în vitamina A: ouă, carne, lapte, brînză, smîntînă, ficat, rinichi.
  • Legume cu conținut bogat de vitamina A: morcovi, dovleci, cartofi dulci, precum și majoritatea legumelorfrunzoase, de culoare închisă, care conțin beta-caroten. Pentru a stabili care e conținutul de beta-caroten al legumelor, se aplică o regulă simplă: cu cît leguma e mai închisă la culoare, cu atît e mai mare conținutul de beta-caroten.


No comments: