Plante Medicinale

Galbenele
Una dintre plantele cu cele mai puternice proprietati terapeutice este Calendula officinalis, Filimica sau galbenele.
Galbenelele sunt utilizate in medicina naturista din timpuri stravechi fiind folosite toate componentele acestei plante, insa cele care contin cea mai mare putere terapeutica sunt florile acesteia. In general, florile sunt mici de un galben pur, deschis, insa in functie de zona unde cresc se pot incrucisa cu alte plante ajungand ca florile acestora sa varieze in culoare pana la un galben-portocaliu.
Beneficiile terapeutice ale galbenelelor
Galbenelele se pot utiliza sub forma de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spalaturi, masti si produse cosmetice. In functie de afectiunea care se doreste a fi tratata, galbenelele pot fi utilizate pentru tratament local (creme, comprese, masti, spalaturi) sau pentru tratamente sistemice (decoct, infuzie, ceai etc).
Dintre cele mai importante beneficii ale galbenelelor enumeram:
- Cresc capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor, avand actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice. Se folosesc ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor.
- Sunt recomandate in tulburarile menstruale de orice fel, facand parte din plantele destinate sanatatii aparatlui genital feminin;
- Combat anemia;
- Mastile sau compresele cu galbenele ori cremele sunt indicate pentru tratarea tuturor problemelor pielii;
- Sunt folosite in cosmetica pentru mentinerea tineretii si frumusetii tenului, reducerea ridurilor si tratarea petelor maronii;
- Au proprietati anticancerose, consumul a trei cani de galbenele pe saptamana fiind util in protectia antitumorala;
- Stimuleaza functiile hepatice si renale;
- Accelereaza arderile organismului pentru cei cu arderi lente, avand proprietati echilibrante;
- Alergii, eczeme, acnee, urticarie;
- Astm;
- Migrene usoare;
- Bolile reumatismale;
- Hipertensiune arteriala;
- Arsuri sau degeraturi;
- Afectiuni gastrice sau ale tubului digestiv;
- Candidoza si alte afectiuni genitale, in special folosite ca spalaturi sau pe cale sistemica prin consumul de ceaiuri;
- Accelereaza cicatrizarea ranilor;
- Curatare oculara.


Cu mult înainte ca bolile de ficat să fie tratate după cauza lor, oamenii consumau preparate din armurariu. Chiar astăzi silimarina – un extract de armurariu este des folosit de bolnavii de ficat. Silimarina este unul dintre preparatele cu cele mai puţine efecte secundare, se arată într-un articol scris de John Phillip, consultant nutriţionist certificat şi cercetător în dietă, nutriţie şi sănătate.
 Ficatul şi creierul sunt două organe metabolice active care se află sub atacul constant al radicalilor liberi (molecule care provin în primul rând de la procesele de oxidare derulate în organism pe fond de stres şi stări emoţionale negative, dar şi de la toxinele de tot felul provenite din exterior şi ajunse în corp pe diferite căi).
Valorile crescute ale colesterolului şi trigliceridelor combinate cu anomalii de glucoză din sânge şi obezitatea duc la deteriorarea matricei celulare a ficatului şi a creierului care se agravează în timp.
Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA) afectează aproximativ 20-40% dintre adulţii din societatea occidentală şi demenţa poate atinge aproape jumătate dintre cei care ajung la vârsta de 85 de ani.
Silimarina este un compus natural activ provenit din laptele de ciulin şi oferă un grad semnificativ de protecţie împotriva BFGNA şi îmbătrânirea anormală a creierului.
Boala ficatului  gras non-alcoolic este asociată cu componentele sindromului metabolic: obezitatea, diabetul zaharat tip II şi rezistenţa la insulină, hipertensiunea arterială şi dislipidemia.
Silimarina previne şi anulează leziunile hepatice


  Ficatul efectuează mai mult de 300 de funcţii metabolice în corpul nostru. Una dintre aceste funcţii este formarea de lipide esenţiale şi de colesterol care sunt necesare organismului pentru sinteza celulară. O dietă bogată în carbohidraţi prelucraţi şi grăsimi hidrogenate sintetice pot duce la excesul trigliceridelor care se vor depune în celulele hepatice, iar boala ficatului gras non-alcoolic se poate dezvolta astfel.
Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA) este o boală cronică ce se caracterizează prin inflamarea organului; acesta eliberează în corp radicali liberi şi enzime hepatice. Scăpată de sub control, BFGNA poate duce la ciroză, carcinom şi chiar moarte.
Rezultatele unei cercetări care au fost publicate în revista Hepatitis Monthlydemonstrează eficacitatea tratamentului făcut cu silimarină împotriva acestei boli a ficatului. Astfel, cercetătorii au observat o scădere semnificativă a indicelor de enzime hepatice care indicau anularea bolii, tocmai datorită consumului de silimarină, şi nu au fost înregistrate efecte adverse.
     Silimarina – protejează nervii şi procesul lent de îmbătrânire al creierului

Silimarina este un compus care poate traversa graniţa sânge-creier şi stimulează funcţia neuronală şi neurotransmiţătorii. Mult cunoscută pentru abilitatea sa de detoxifiere a ficatului, silimarina exercită, de asemenea, o puternică protecţie împotriva leziunii nervilor şi conservarea creierului.
Acest nutrient este în măsură să protejeze celulele gliale din creier împotriva radicalilor liberi care apar ca urmare a gradului scăzut de infecţie bacteriană, frecvent întâlnit la persoanele supraponderale şi obeze.
Silimarina provenită din laptele de ciulin (armurariu) este dovedită a fi un nutrient puternic care ajută mai multe căi biologice în ficat şi creier pentru a menţine funcţionarea optimă a organelor.
Laptele de ciulin sau Armurariul (eng. Milk thistle) este disponibil sub formă de supliment nutriţional. Nutriţioniştii recomandă 250-450 mg pe zi pentru o eficienţă optimă. Profitaţi de avantajele silimarinei naturale pentru a stimula detoxifierea ficatului, prevenirea BFGNA şi a preveni deteriorarea produsă de radicalii liberi de pe matricea creierului.




No comments: