- Consumul de alimente - Cu o seară înainte, ultima masa nu trebuie să fie luată mai tarziu de ora 18.00. Mîncatul cu mai putin de 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sînge va compromite întotdeauna valorile probei de laborator, în special ale colesterolului și glicemiei. În cazul în care consumați alimente cu putin timp înainte de prelevarea mostrei de sînge, mai ales produse cu zahăr sau alcool, riscați să primiți rezultate greșite.
- Administrarea de medicamente - anticonceptionalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, preparate diuretice, corticosteroizii, antidepresantele sau medicamentele hipolipidemiante sunt substante care interfereaza intotdeauna cu rezultatele unei probe de sînge și pot influența în special valorile colesterolului. Informați medicul cu privire la urmarea unui tratament medicamentos.
- Stresul - în cazul în care vă aflați într-o perioadă de stres fizic, cauzat de o boală acută sau de o infecție, analizele de sînge vor înregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL (lipoproteine de densitate înaltă, )și un nivel ridicat al trigliceridelor (LDL).
- Consumul de băuturi - în cazul analizelor de sînge care urmăresc măsurarea nivelului lipidelor și al glucozei, doar apa este permisa pentru consum cu 14 ore înainte de efectuarea analizelor de sînge. Multe băuturi conțin zahăr și grăsimi (inclusiv laptele), de aceea pot influenta rezultatele testelor de laborator.
- Exercitiile fizice sustinute - Orice formă de efort fizic este intezisă cu 8 ore înainte de analizele de sange, deoarece exercițiile fizice solicitante modifică nivelul real al glucozei în sînge.
- Fumatul - Substanțele nocive din tigări ajung cu rapiditate în sînge, de aceea fumatul este strict intezis cu cel puțin 14 ore înainte de efectuarea testelor de sînge.
- Administrarea de vitamine si suplimente alimentare - vitaminele, mineralele și suplimentele din plante trebuie să fie evitate înainte de analizele medicale de sange, mai ales daca se urmareste masurarea nivelului de plumb la nivel sangvin.
- Colectarea sângelui se va efectua pînă la desfăşurarea procedurilor diagnostice şi curative - roentgen, tomografie computerizată, rezonanţă magnetică nucleară, ultrasonografie şi a examinărilor, apte să influenţeze rezultatele testelor de laborator.
Recomandări după recoltarea probei de sînge
- nu îndoiți antebrațul și mențineți presiune pe locul puncției timp de cinci minute.
- țineti brațul întins și nu frecționați locul de unde vi s-a recoltat sange.
- nu vă îmbracați hainele și nu ridicați greutați (chiar serviete sau alte bagaje de mîna) decît după ce v-ați asigurat ca s-a oprit sîngerarea.
- dacă sîngerarea se prelungeste peste cele cinci minute recomandate, adresați-vă asistentei de la punctul de recoltare.
No comments:
Post a Comment