Monday, June 2, 2014

Recomandări pentru pacienți și consumatorii de medicamente


  • Nu folosiți medicamente fără necesitate, fără prescripție sau consultația medicului sau farmacistului, nu fiți farmacofili (iubitori de medicamente), dar nici farmacofobi (fricoși pentru consum de medicamente).
  • După obținerea consultației și rețetei medicului, străduiți-vă să rețineți: numele medicamentului, principalul efect al acestuia, modul de administrare prescris, posibilele efecte adverse, ce alimente sau medicamente se interzic în perioada tratamentului, ce activități trebue evitate sau sunt interzise. Înainte de a părăsi cabinetul medicului dacă v-au rămas neclarități, puneți întrebări.
  • Preferați să aveți farmacia și farmacistul la care să apelați de fiecare dată cînd aveți nevoe.
  • Răspundeți la întrebările farmacistului și viceversa, puneți-i farmacistului orce întrebare din domeniul medicamentului la care vreți să obțineți răspuns.
  • Fiți atenți la numele medicamentului eliberat de farmacist. Verificați dacă el corespunde celui prescris în rețetă sau recomandat de medic. Dacă vi s-a eliberat un sinonim, cereți explicații de la farmacist.
  • Dacă ați procurat medicamentul necesar, examinați cu atenție:
  1. Integritatea ambalajului, după caz - integritatea elementului de control a primei deschideri: etichete hologramate, lipici ce se deteriorează la detașare de pe cutia pliantă în cazul deschiderii, inel de rupere la flacoane, membrane protectoare, folie polietilenă în jurul ambalajului.
  2. Prezența codului de bare sau alte informații, care vă oferă încredere în legalitatea și autenticitatea medicamentului procurat. Nu procurați medicamentul dacă nu vi s-a eliberat cecul de casă. Nu uitați, că aveți dreptul să solicitați de la farmacist documentul calitatea medicamentului.
  3. Citiți cu atenție prospectul pentru pacienți (instucțiunea pentru administrare), dacă apar întrebări, consultați medicul sau farmacistul. Păstrați prospectul deoarece poate apărea necesitatea de a-l reciti. În cazul lipsei prospectului din cutia medicamentului, solicitați-l de la farmacist. 
  4. Valabilitatea medicamentului: gasiți pe ambalaj termenul valabilității și încredințați-vă că el nu este expirat.

  • Cereți farmacistului (după caz) instrumente de măsură pentru a doza medicația lichidă, deoarece lingurițele și lingurele de acasă nu sunt suficiente de exacte.
  • Dacă ați administrat o doză mai mare decît cea prescrisă adresați-vă de urgență la medic sau farmacist. Dacă a-ți omis o administrare nu suplimentați doza preparatului la următoarea administrare, deoarece apare riscul supradozării, iar doza omisă nu va fi ajustată.
  • În cazul în care pe durata tratamentului apar probleme (efecte adverse sau alte manifestări neplăcute), întrerupeți administrarea preparatului și consultați medicul sau farmacistul. Despre reacțiile adverse suspectate, informați Agenția Medicamentului la Tel. 022 73-70-00.
  • În condiții casnice, păstrați medicamentele așa cum este indicat pe ambalaj sau în instrucțiunea pentru utilizare. Nu lăsați medicamentele la îndemîna copiilor. 
  • Nu luați decizia de a procura și a administra un medicament dupa sfatul rudelor, prietenilor, vecinilor. La fel nu propune-ți altor persoane medicamentul pe care-l folosiți (sau l-ati folosit), chiar dacă simptomele bolii sunt similare cu ale dumneavoastră - aceasta poate dăuna sănătății lor.
  • Codul cu bare de pe ambalaj vă poate ajuta să stabiliți autenticitatea medicamentului și legalitatea punerii lui pe piața farmaceutică. Pentru aceasta, accesați în ”Internet” pagina - web a Agenției Medicamentului: www.amed.md sau trimite-ți un SMS la Numărul 366 cu indicarea codului de bare de pe ambalajul medicamentului.
  • Nu procurați medicamente în locuri și de la persoane neautorizate: de la persoane fizice, conform anunțurilor publicitare (ziare, fișe informaționale, telefon, internet), de la lucrătorii medicali ce nu sunt abilitați cu funcția de a elibera medicamente.
  • Orce reclamație din domeniul medicamentului și activității farmaceutice o puteți adresa Agenției Medicamentului, însoțind-o cu denumirea medicamentului, copia cecului de casă numarul de serie de pe ambalajul medicamentului și locul procurării.   

No comments: