Wednesday, April 16, 2014

Acneea

      Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica medicală dermatologică. Deși nu pune viața în pericol, poate fi extrem de supărătoare și poate afecta pe termen lung înfățișarea unei persoane, declanșând adeseori tulburări emoționale serioase (depresie, respect de sine scăzut, rușine, furie, limitarea vieții sociale, etc.).

      Acneea este o afectiune a pielii cu numeroase cauze atit externe, cît și interne, constituie cea mai comună afecţiune de piele afecteazînd 50% dintre adolescenţi şi 5% dintre adulţi.
      Coșurile apar si se agraveaza de obicei în momentele cele mai nepotrivite, răsfrîngandu-și astfel efectele negative chiar si in planul integrarii sociale. Pentru a putea face fată acestei boli, trebuie sa știm în primul rînd cum să o depistăm și care îi sunt cauzele.


      Acneea se prezinta sub forma unor variate tipuri de leziuni la nivelul pielii, ce diferă în funcție de tipologia fiecarui pacient:
  • Papula prezintă o mica leziune solida, ușor ridicata deasupra pielii, observabilă cu ochiul liber, se face si simțita la atingere. 
  • Pustula e o leziune fragilă ce contine un amestec de celule albe, celule moarte si bacterii. Se formează de obicei peste un folicul sebaceu ce are un fir de par in centru. 
  • Comedon  este foliculul sebaceu plin cu sebum, celule moarte din interiorul folicului, fire de par mici și bacterii. Cînd un comedon e deschis se numește punct negru, deoarece partea de la suprafața pielii este de culoare închisă datorită conținutului de melanina. Un comedon inchis este numit punct alb, acesta apare ca o umflatură colorată sau usor inflamată a pielii. 
  • Nodul  este o leziune în relief ce implică inflamarea mai in adancime a pielii și poate duce la distrugerea țesutului și deci la cicatrici. Nodulii sunt foarte durerosi și nu raspund decît la anumite tratamente. 
  • Chist este o leziune ca un sac ce contine celule albe, celule moarte si bacterii. Este mai mare decît o pustulă, poate fi foarte inflamat și se întinde pîna în adancimea pielii.


      Un prim factor ce determina apariția coșurilor este cresterea producției de sebum. Activitatea glandelor sebacee este influențata de hormonii sexuali masculini de origine gonadala și suprarenală. O dereglare hormonală produce deci, la randul ei, o dereglare in secreția de sebum. Un rol la fel de important il joaca flora foliculara microbiană sau, toate acele bacterii si fungi nepatogene care se află în orice conditii la nivelul pielii noastre si în ductul glandelor sebacee.

      Sebumul este un lichid gălbui care se elimină prin canalul sebaceu, impregnînd stratul cornos al pielii și firul de păr. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafața pielii, unde există pilozitate, cu excepția zonelor dintre degete, ale palmelor și tălpilor. Reglarea secreției de sebum este realizată de hormonii androgeni (testosteronul la bărbati si androgenii suprarenali la femei).

Cauze care induc apariția acneei:
  • Activitatea hormonalacum ar fi ciclul la femei și perioada pubertații în care te afli - la tineri fonul hormonal instabil poate duce la cresteri ale nivelului de hormoni în sînge, deci la o hipersecreție a glandelor sebacee.
  • Stresul, care duce la o eliminare suplimentara a hormonilor glandelor adrenale - în stres se elimina o cantitate mai mare de hormoni  adrenergici, care determină glandele sebacee să producă mai mult ulei, ceea ce duce la înfundarea porilor, inflamarea pielii și în final, la apariția coșurilor. 
  • Anumite persoane pot dezvolta acnee la contactul cu clorul din apa. Aveti grija deci: nu uitati sa faceti un dus dupa fiecare baie in piscina! 
  • Există ocupații, cum ar fi cele care necesită expunerea la uleiurile minerale (mecanicii, minerii) sau la căldura excesivă, care creeaza mai multe condiții pentru formarea acneei profesionale. 
  • Acneea poate avea și cauze mecanice. În cazul violoniștilor, de exemplu, din cauza contactului permanent cu vioara, aceștia dezvoltă traumatisme la nivelul barbiei. 
  • Acneea este o afecțiune care se transmite genetictipul pielii se transmite ereditar de la unul sau ambii parinți, deci, daca unul din ei are predispoziție la o hiperactivitate a glandelor sebacee, s-ar putea ca si copii lor să fie predispuși la o asemenea afectiune. 
  • Acneea își poate face apariția încă din primele zile de viață. Cel mai des este întalnită la pubertate, pîna în jurul vîrstei de 18-20 de ani. Dacă apare în perioada adultă, putem găsi o eventuală explicatie în dereglările hormonale sau în folosirea incorecta a unor produse cosmetice care pot determina suprainfectarea tegumentului. 
  • Există o legatura între obiceiurile alimentare si leziunile de la nivelul pielii. Astfel, Mancarurile condimentate, consumul excesiv de carne de porc și în general grăsimile animale, prăjitul, afumaturile, ciocolata, alcoolul, fumatul nu fac decat sa le agraveze. Mancarurile condimentate,cele care contin un exces de grasimi,nucile si  
  • Caldura excesivă și transpiratia implicita agravează leziunile acneice formînd ceea ce se numeste acneea tropicala.


Tratament

      Tratamentul acneei este complex și urmărește stabilirea și înlaturarea cauzei apariției acneei, reglarea secreției de sebum, calmarea leziunilor inflamatorii, ameliorarea aspectului cicatricilor, eliminarea comedoanelor și a microchisturilor, diminuarea colonizării microbiene.
     De asemenea, tratamentul trebuie individualizat în funcție de aspectul leziunilor, toleranța cutanată, afecțiunile asociate (dermatita atopică, dermatita seboreică) și toate celelalte aspecte particulare ridicate de fiecare pacient în parte.
      Un antibiotic puternic poate completa un tratament acnee cu creme specializate. El trebuie prescris de un dermatolog. Cele mai populare antibiotice pentru tratarea acneei sunt: tetraciclina, doxicilina si eritromicina.
     Tratamentul local constă in aplicarea topica de creme și soluții cutanate: solutia acid salicilic 1% sau 2%, sol. Levomicetina, Zineryt, Tinctură și unguent cu extract de galbenele, Gel Izotrexin, Gel skinoren, crem E Rossan antiacnee, unguent Streptocida. Aceste remedii se aplica pe pielea curată și uscată. Se aplica de 2 ori pe zi, în special seara înainte de culcare.
      Un beneficiu il aduce includerea cerealelor la micul dejun, deoarece ele ajuta la curățirea și detoxifierea organismului. Deasemenea acestea asigură și aportul de energie pe parcursul zilei.
      Vindecarea poate să necesite urmarea unei diete modificate: eliminarea din alimentatie a dulciurilor de orice fel, să utilizati cît mai putin zaharul, să eliminați grăsimile și să mîncati moderat proteine. Astfel, nu se recomanda sa cosnumati frișca, smîntana, cascaval, mezeluri de orice fel, carne de porc (se recomanda doar carne de pui sau peste), conservele, margarina (doar untul este permis periodic), prajiturile cu creme, mancarurile prajite (preparati mancarurile prin fierbere sau coapte la cuptor).



No comments: