Migrena prezintă accese periodice de cefalee intensă, cu caracter pulsatil localizată in regiunea fronto-orbito-temporală. În majoritatea cazurilor, accesele sunt însoțite de grețuri, uneori vomă, foto și fonofobie, iar cînd acestea scad in intensite, apare somnolența și moleșeala.
Pentru migrena sunt caracteristice crizele de dureri de cap recurente, periodice, cu caracter oscilant, fără o cauză precisa.
Migrena prezintă o problemă medico-sociala, circa 16% din persoane de virsta productivă 35-45 ani, suportă migrenă, mai frecvent femeile.
Factorii care duc la apariția migrenei sunt schimbările timpului, perioadele menstruale, oboseala, administrarea contraceptivelor, stresul emoțional, unele alimente, cum ar fi brînza, nucile, fructele de avocado, alimentele tratate cu nitrați, ciocolata, băuturile alcoolice. În unele cazuri poate avea caracter ereditar(moștenit).
Mecanisme ale accesului de migrena se consideră spasmul și dilatarea ulterioara a vaselor cerebrale
Migrenele se manifesta prin mai multe forme principalele fiind:
1. migrena clasica
2. migrenele comune.
Migrena clasica, de obicei durerea de cap e precedata de diferite semne și stări. Persoana care suferă de migrenă poate vedea ”stele verzi” sau linii în zigzag. Multe persoane văd dublu sau chiar nu mai vad nimic o anumită perioadă. Acestea sunt urmate de amețeala, amorțeală, instabilitate în mers, confuzie în gîndire, tremuratul buzelor, feței, mîinilor, incapacitatea de a vorbi(bîlbîiala). O persoana poate avea unul sau cîteva din aceste simptome care dureaza de la 5 la 15 minute sau mai mult. Cînd acestea dispar într-o jumatate a capului începe durerea care pulsează care creste treptat apoi grețuri, vărsaturi, sensibilitate la lumină și zgomot.
Migrenele comune se manifestă instantaneu, fără simptome, printr-o durere pulsatilă. Se localizează in ambele părți ale capului sau trec dintr-o parte în alta. Deseori durerea este insoțită de greață, vărsaturi, sensibilitate la lumină și zgomot. În general, de migrene comune suferă copii.
Debutul migrenei este brutal cu cele mai frecvente simptome de oboseala, iritabilitate, lipsa poftei de mîncare. Durerea e unilaterala, continuă, ceea ce explica necesitatea de izolare și liniște. Durerea e localizată întro parte a capului și la un efort fizic se intensifica. Adesea criza de durere de cap e insoțita de schimbarea dispoziției, hipersensibilitate, slabiciune, amețeală, vomă, vertij(70% cazuri).
Tratamentul Migrenei
În terapia medicamentoasă, pentru ași face efectul, e important ca medicamentele să fie luate la primul semn al crizei. Dintre masurile ce diminuiaza durerea sunt aplicarea unei surse de caldura(uni prosop înmuiat în apă și incalzit) în regiunea dureroasă a capului. Uneori se aplica o punga cu gheață în zona dureroasă ca o metodă de relaxare.
Principile tratamentului Migrenei constă în tratament individualizat, administrarea dozei optime a preparatului, înlaturarea factorilor care provoaca migrena, psihoterapia, autotreningul.
Grupele de preparate utilizate în tratamentul Migrenei
1. Agoniști serotoninergici: Sumatriptan(Imigran), naratriptan, zolmitriptan(Zolmiles), rizotriptan.
2. Acidul Acetilsalicilic și paracetamolul sau preparate combinate - se folosesc în cazuri ușoare de accese migrenoase.
3. Preparate AINS. Naproxenul, flurbiprofenul, indometacina - se utilizează în formele moderate sau grave ale migrenei.
4. Antiserotoninicele. Metisergida, lizuridul, ciproheptadina, divascanul
5. Derivații de ergot. Ergotamina, nicergolină, dihidroergotamina, vasobralul.
Profilaxia este extrem de importanta
Migrena poate fi prevenită prin evitarea anumitor alimente - nuci, brînză, ciocolată, șuncă, hot-doguri, hrana rece. Dacă migrena e provocată de foame, trebue să se ia masa cu regularitate, în cantități mici.
Trebue evitate bauturile alcoolice, stresul, emoțiile.
Exercitiile fizice regulate si tehnicile de relaxare deasemenea pot fi utile. Ele reduc stresul și diminuiaza intensitatea si frecvența durerilor de cap. Un regim de somn e necesar în cazul în care oboseala e cauza migrenei. Oboseala se poate accentua atunci cînd se schimbă vremea.
Plantele medicinale eficiente în tratamentul migrenei sunt Vîscul, Cimbrul, Scoarța de salcie, Sulfina galbena.