Friday, September 16, 2016

Diferența dintre un medicament Original și altul Generic

         Deseori consumatorii de medicamente sunt dezorientați, atunci când se discută despre medicamente Originale și Generice.
          Medicamente din prima categorie sunt produse de companii, care elaborează substanța activă și investesc sume importante pentru cercetări, studii preclinice și clinice și pentru promovarea acestui medicament.
          Medicamentele originale sau inovative dețin un brevet, care le asigură protecție, valabil în medie 10-15 ani, timp în care nici o altă companie nu poate produce medicamentul respective, fară acordul ti­tularului brevetului.
          După dispariția drepturilor de protectie a medicamentului original, orice companie farmaceutică poate să-l reproducă. Astfel apar medicamentele generice, care sunt echivalente terapeutice cu cele originale. Acestea au aceeași doză, cale de administrare, siguranță, eficacitate și indicații terapeutice, deoarece sunt o copie a medicamentului original.
          Medicamentul original continuă să existe pe piața farmaceutică. Spre exemplu, după expirarea brevetului medicamentului original Diflucan, cu substanța activă Fluconazol, companiile farmaceutice l-au reprodus sub diferite denumiri. La moment, conform Nomenclatorului de stat, în Republica Moldova sunt înregistrate 25 de denumiri comerciale ale acestui medicament: Apo-Fluconazol, Apo-Fluconazole, Diflazon, Diflorcan-M, Difluzol, Fluconazol, Fluconazol-RNP, Fluconazol Actavis, Fluconazol Zentiva, Fluconazol-Zdorovie, Flucoral, Fluzamed, Fluzon, Fungicon, Fungocap, Funzol, Fusys, Kandizol, MAC-Flucor, Medoflucon, Micoflu, Mycosyst, Rofluzol, Safocide și Salucan.
          În Republica Moldova sunt înregistrate 843 denumiri de medicamente originale, sub diferite doze și forme de administrare, ceea ce reprezintă 15% din numărul total.
          Pentru a afla mai multe detalii la acest subiect, vă sfătuim să consultați sursa: http://nomenclator.amed.md/, examinând informația din ultima rubrică, unde este indicat statutul medicamentului (original sau generic). Tot aici sunt disponibile și alte informații despre medicament: instrucțiunea pentru administrare, ambalajul înregistrat, termenul de valabilitate al Certificatului de înregistrare a medicamentului etc.
          Dacă doriți să cunoașteți ce analogi există (denumiri comerciale) pentru medicamentul pe care vi l-a prescris medicul D-ră, accesați link-ul: http://infomed.amed.md/. Denumirea comună internațională (DCI)  a medicamentului prescris o veți introduce și veți vizualiza toate denumirile comerciale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.
          Tot aici puteți găsi informația despre producător, componentele medicamentului și statutul legal al acestuia (modul de eliberare), care este de două tipuri:


  • cu prescripție medicală (Lista Rx)
  • fără prescripție medicală (Lista OTC)


          Conform datelor FDA, (Food and Drug Administration), care este entitatea responsabilă de siguranța alimentelor și a medicamentelor în Statele Unite, utilizarea genericelor va crește în următorii ani, deoarece pentru o serie de medicamente originale au expirat brevetele în anul 2015. http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/buyingusingmedicinesafely/understandinggenericdrugs/ucm167991.htm. Sursa citată scrie "Genericele au aceeași calitate și sunt la fel de eficiente ca și medicamentele originale. Atunci când se autorizează medicamentul generic, acesta este testat la anumiți parametri, cum ar fi: calitatea, puritate, bioechivalență, care trebuie să nu devieze de la normele stabilite pentru medicamentul original".  
          Prin ce se deosebește medicamentul generic de cel original?
          1. Genericele au prețuri mai mici. Spre deosebire de medicamentul original, pentru medicamentul generic nu sunt necesare cercetări, care ar necesita investiții suplimentare. Acest lucru are un impact direct asupra prețului.
          Conform legislației, în Republica Moldova prețul medicamentului generic nu trebuie să depășească 75% din prețul medicamentului original. Însă în funcție de politica de marketing a companiilor producătoare de medicamente, prețurile genericelor pot fi mult mai mici.
          2. Genericele pot avea în componența sa alți excipienți (substanțe auxiliare, cum ar fi coloranți, aromatizanți, diluanți etc.). Aceștea nu influențează asupra efectului terapeutic și sunt testați din punct de vedere al calității la fel de riguros, ca și cei utilizați pentru producerea medicamentului original.
          3. Medicamentele generice pot avea alt aspect, cum ar fi dimensiunea, forma, culoarea.