Friday, September 16, 2016

Diferența dintre un medicament Original și altul Generic

         Deseori consumatorii de medicamente sunt dezorientați, atunci când se discută despre medicamente Originale și Generice.
          Medicamente din prima categorie sunt produse de companii, care elaborează substanța activă și investesc sume importante pentru cercetări, studii preclinice și clinice și pentru promovarea acestui medicament.
          Medicamentele originale sau inovative dețin un brevet, care le asigură protecție, valabil în medie 10-15 ani, timp în care nici o altă companie nu poate produce medicamentul respective, fară acordul ti­tularului brevetului.
          După dispariția drepturilor de protectie a medicamentului original, orice companie farmaceutică poate să-l reproducă. Astfel apar medicamentele generice, care sunt echivalente terapeutice cu cele originale. Acestea au aceeași doză, cale de administrare, siguranță, eficacitate și indicații terapeutice, deoarece sunt o copie a medicamentului original.
          Medicamentul original continuă să existe pe piața farmaceutică. Spre exemplu, după expirarea brevetului medicamentului original Diflucan, cu substanța activă Fluconazol, companiile farmaceutice l-au reprodus sub diferite denumiri. La moment, conform Nomenclatorului de stat, în Republica Moldova sunt înregistrate 25 de denumiri comerciale ale acestui medicament: Apo-Fluconazol, Apo-Fluconazole, Diflazon, Diflorcan-M, Difluzol, Fluconazol, Fluconazol-RNP, Fluconazol Actavis, Fluconazol Zentiva, Fluconazol-Zdorovie, Flucoral, Fluzamed, Fluzon, Fungicon, Fungocap, Funzol, Fusys, Kandizol, MAC-Flucor, Medoflucon, Micoflu, Mycosyst, Rofluzol, Safocide și Salucan.
          În Republica Moldova sunt înregistrate 843 denumiri de medicamente originale, sub diferite doze și forme de administrare, ceea ce reprezintă 15% din numărul total.
          Pentru a afla mai multe detalii la acest subiect, vă sfătuim să consultați sursa: http://nomenclator.amed.md/, examinând informația din ultima rubrică, unde este indicat statutul medicamentului (original sau generic). Tot aici sunt disponibile și alte informații despre medicament: instrucțiunea pentru administrare, ambalajul înregistrat, termenul de valabilitate al Certificatului de înregistrare a medicamentului etc.
          Dacă doriți să cunoașteți ce analogi există (denumiri comerciale) pentru medicamentul pe care vi l-a prescris medicul D-ră, accesați link-ul: http://infomed.amed.md/. Denumirea comună internațională (DCI)  a medicamentului prescris o veți introduce și veți vizualiza toate denumirile comerciale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.
          Tot aici puteți găsi informația despre producător, componentele medicamentului și statutul legal al acestuia (modul de eliberare), care este de două tipuri:


  • cu prescripție medicală (Lista Rx)
  • fără prescripție medicală (Lista OTC)


          Conform datelor FDA, (Food and Drug Administration), care este entitatea responsabilă de siguranța alimentelor și a medicamentelor în Statele Unite, utilizarea genericelor va crește în următorii ani, deoarece pentru o serie de medicamente originale au expirat brevetele în anul 2015. http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/buyingusingmedicinesafely/understandinggenericdrugs/ucm167991.htm. Sursa citată scrie "Genericele au aceeași calitate și sunt la fel de eficiente ca și medicamentele originale. Atunci când se autorizează medicamentul generic, acesta este testat la anumiți parametri, cum ar fi: calitatea, puritate, bioechivalență, care trebuie să nu devieze de la normele stabilite pentru medicamentul original".  
          Prin ce se deosebește medicamentul generic de cel original?
          1. Genericele au prețuri mai mici. Spre deosebire de medicamentul original, pentru medicamentul generic nu sunt necesare cercetări, care ar necesita investiții suplimentare. Acest lucru are un impact direct asupra prețului.
          Conform legislației, în Republica Moldova prețul medicamentului generic nu trebuie să depășească 75% din prețul medicamentului original. Însă în funcție de politica de marketing a companiilor producătoare de medicamente, prețurile genericelor pot fi mult mai mici.
          2. Genericele pot avea în componența sa alți excipienți (substanțe auxiliare, cum ar fi coloranți, aromatizanți, diluanți etc.). Aceștea nu influențează asupra efectului terapeutic și sunt testați din punct de vedere al calității la fel de riguros, ca și cei utilizați pentru producerea medicamentului original.
          3. Medicamentele generice pot avea alt aspect, cum ar fi dimensiunea, forma, culoarea.
       

Tuesday, August 30, 2016

Ce se întamplă atunci cînd bem Apă pe Stomacul Gol, imediat dupa ce ne-am ridicat din pat

      Tendinta de sanatate actuala este aceea de a consuma apa potabila, dimineata pe stomacul gol, de indata ce ne-am ridicat din pat. Valoarea medicala a acestei tendinte de sanatate a fost confirmata stiintific a fi extrem de benefica organismului.      Apa potabila pe stomacul gol este in stransa legatura cu prevenirea si vindecarea unor conditii de sanatate cum ar fi : afectiunile cardiace, epilepsia, durerile de cap, artrita, diabetul, constipatia, obezitatea, tuberculoza, meningita, bolile de rinichi, varsaturi, bolile uterine, gastrita si cancerul.       Terapia este asemanatoare pentru fiecare boală, doar durata terapiei diferă. În fiecare dimineaţă, imediat ce va treziti beți circa 640 ml de apă sau aproximativ 4 pahare medii, pe stomacul gol. Această operaţiune trebuie efectuată chiar înainte de spălatul pe dinţi, la doar câteva minute după trezirea din somn. Timp de 45 minute pina la micul dejun nu se bea apa si nu se mănîncă nimic. După micul dejun nu trebuie sa mancați sau să beți nimic altceva timp de 2 ore, după care puteti manca si bea orice doriti pe tot parcursul zilei. Dacă nu puteti bea patru pahare de apă la prima oră, nu trebue sa va forţati. Puteti începe cu un pahar cu apa si grada cantitatea consumată până când ajungi la cea recomandată de specialişti.      Apa băută pe stomacul gol dimineaţa nu trebuie să fie nici foarte rece, dar nici foarte caldă. Numărul de zile diferă în funcţie de complexitatea maladiei, după cum urmează:
Gastrită – 10 zile
Constipaţie – 10 zile
Hipertensiune arterială – 30 zile
Diabetul – 30 zile
Tuberculoza – 90 zile
Cancer – 180 zile
Curatarea rinichilor 30 de zile
Artrita 30 de zile
      În obezitate aceasta reteta vă va ajuta in cazul in care o vei urma cît mai mult timp cu putința. Daca esti o persoana obeza, acest tratament trebuie sa fie de acum inainte un obicei zilnic.      Acest tratament nu are efecte adverse, singurul inconvenient fiind urinatul destul de des. Spălarea regulată cu apă a colonului curata pliurile sale interioare, în care de obicei stagnează resturile alimentare a căror descompunere şi staţionare produc numeroase toxine otrăvitoare pentru organism.       Atît japonezii cît si chinezii consumă in fiecare dimineata apa calda in locul apei reci. De ce? Pentru ca apa rece solidifica alimentele pe care tocmai le-ai ingerat, astfel procesul digestiv fiind puternic incetinit. Odata ce aceste alimente stationeaza pentru mai mult timp in organism, acidul gastric va fi mai agresiv, realizandu-se astfel o absorbtie exagerata a tuturor componentelor alimentelor, inclusiv a toxinelor, ceea ce poate duce in timp la aparitia cancerului. Tocmai de aceea in Asia se practica regulat un consum de apa calda, intrucat aceasta imbunatateste metabolismul si digestia, ajutand organismul sa functioneze in parametri optimi.